Identitatea sexuală se stabilește în adolescența fiecăruia. Dezvoltatea identității bisexuale e diferită de dezvoltarea identității heterosexuale sau homosexuale. Toti, din adolescență ne creăm modele pe care ni le dorim în viața noastră intimă.
Problemele legate de stabilirea identității sexuale, de cum să gestionezi emoțional tiparele care rămân în minte și în corp din relațiile deja consumate și căutarea altor relații noi se aplică bărbaților bisexuali indiferent de statutul lor civil sau stilul de viață ascuns de ochii lumii.
Să înțelegem clar că identitatea sexuală a bărbatului bisexual și stilul lui de viață sunt mult mai complicate în comparație cu identitatea bărbatului gay: Bărbatul bisexual poate menține o ”identitate publică” heterosexuală iar asta presupune consum de energie psihică mare.
Pentru bărbați este o presiune mare aceea de a performa conform așteptărilor familiei și societății. Acest fapt îi conduce pe mulți bisexuali către heterosexualitate ajungând să se căsătorească înainte ca ei să-și fi explorat sexualitatea suficient ca să se lămurească și să își afirme homosexualitatea ca o componentă a orientării lor sexuale.
Ca să îți formezi identitatea gay presupune un proces dificil, pentru că este o identitate stigmatizată mai ales că în peste 80% de cazuri băiatul care devine gay are părinţi heterosexuali.
Pe parcursul formării identității, bărbatul bisexual poate crede cu adevărat că sentimentele sale homosexuale sunt pur și simplu rezultatul faptului că este frustrat din punct de vedere sexual, că explorările lui homosexuale sunt specifice adolescenței și vor dispărea odată ce își va găși o femeie într-o relație stabilă. Descoperirea bisexualității la cineva sau la partenerul de viață cere o toleranță foarte mare față de ambiguitate.
Ca să înțelegem dezvoltarea acestui comportament sexual e neapărt nevoie să înțelegem rolurile sistemeleor visual și kinestezic în excitarea sexuală.
Capcana în care cad mulți bărbați este lumea fanteziilor vizuale și a viselor care joacă un rol foarte important în stabilirea identității sexuale. Natura intimă a masturbării la băieți dezvoltă fantezii elaborate în timp și intensifică abordarea vizuală a excitării sexuale în general.
Deci putem spune că bărbații își descoperă identitatea sexuală la începuturi prin experiențe vizuale pe când femeile se identifică prin interacțiunea lor emoțională și contactul fizic. Înseamnă că femeile au o abordarea kinestezică a vieții lor sexuale, fapt care le ajută să aibă mult mai puține fantezii sexuale sau vise sexuale. Dar unde sunt sentimentele în toată povestea asta?
Sentimentele apar din emoții ce se creează în relații profunde dezvoltate în timp cu cineva. Multor femei (cu excepția celor care caută doar sex ocazional) le este dificil să priceapă de ce ar dori cineva să facă sex cu oricine în afară de partenerul de viață, tocmai pentru că e nevoie de mult mai multe elemente decât simpla evaluare vizuală a partenerului ca să ajungi în pat cu cineva.
O persoană sănătoasă este o persoană suficient de flexibilă ca să depășească judecățile emise ca urmare a evaluării altora, judecăți care sunt diferite de propriile sale valori. Așadar, cât de flexibil ești față de orientarea sexuală a altora acre ediferită de orientarea ta?
Silvia