Pe toată planeta asta, oamenii curajoși și sinceri în fața neputinței lor caută în mod deschis ajutor pentru dificultățile lor sexuale. Ca specialiști în psihologie cumulăm experiență cu fiecare caz ca să schimbăm concepte tradiționale despre sexualitate și disfuncții sexuale trăite de oameni. Acest lucru la FOG Society aduce experiență clinică extinsă.
Înainte vremuri, oamenii credeau că actul sexual este o chestie care începe cu pofta și se termină cu punctul culminat. Viziunea asta monistă este greșită. Omenirea a evoluat și așa a apărut conceptul trifazic al răspunsului sexual. Rezultatul final într-un act sexual este format din 3 faze interconectate însă separate neurofiziologic: dorința, entuziasmul și orgasmul. Partea cea mai importantă este faptul că fiecare din aceste trei faze poate fi afectată, lucru care conduce la afectarea orgasmului, sau a excitării sau a dorinței. Fiecare din aceste faze are la bază, în fiecare om, tipare psihopatologice care au nevoie de abordari particularizate.
Fie că ești bărbat fie că ești femeie, dorința sexuală este ceva ce se produce concomitent în circuitele neuronale specifice din creier. Declanșarea dorinței este similară procesului care coordonează celelalte pulsiuni necesare scopurilor bilogice ca de exemplu nevoia de somn. Ne este somn doar când circuitele creierului răspunzătoare de somn se activează. Declanșatorul firesc pentru somn este nevoia de odihnă și de curățare a corpului de stresul acumulat.
Dacă aceste circuite din creier răspunzătoare de sex, de somn, de foame s.a.m.d, nu sunt activate adică sunt inhibate fie de conflict psihologic, fie de medicamente apare suprimarea.
În mod firesc centrii sexuali ai femeii și ai bărbatului sunt activi dacă individul duce o viață echilibrată, sănătoasă în stilul propriu. Acești centri sexuali sunt activați într-un anumit ritm de hormoni sau de o ocazie sexuală atractivă, ispita frumoasă, adamică, din peisajul aflat în fața ochilor.
Când se întâmplă o astfel de activare neuronală, te simți sexy, te simți ”fierbinte” adică ai chef de sex.
Anatomia precisă a circuitelor sexuale din creier nu a fost pană la acest moment delimitată cu precizie. Se știe că circuitele sexuale se găsesc în creierul limbic având trasee și nuclei în regiunile hipotalamice și preoptice.
Ambele sexe, masculin și feminin, au nevoie de cantități potrivite de testosteron pentru a le funcționa bine centrii sexuali și, prin urmare, pentru a avea libidoul mult dorit.
Testosteronul este „hormonul libidoului” atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Neurotransmițătorii serotonină și dopamină acționează atât ca inhibitorii cât și ca excitatori.
Dorința sexuală poate fi inhibată și de factori psihici și fizici care au impact direct asupra centrilor sexuali. Așadar stresul, mâhnirea, furia, certurile legate de sex, unele boli, tratamentele medicamentoase se asociază foarte ușor cu libidoul scăzut. Asta așa ca să nu mai punem prea ușor eticheta figid/frigidă oricui nu are chef de sex când celălalt fierbe de poftă să facă sex.
Alex